Gepubliceerd op: 5 september 2023

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@timmerwerkrestauratie.nl.

Deel dit bericht

Weer als ‘nieuw’

VTR-lid Timmerfabriek Gebrs. Bos uit Goudriaan heeft in opdracht van Strabag Belgium het project Campus Cadix te Antwerpen uitgevoerd. Dit fraaie gebouw betreft een monumentaal schoolgebouw, dat medio 1921-1925 is gebouwd naar het ontwerp van stadsarchitect Emiel van Averbeke. In de voorbije jaren heeft men, bij een renovatie, de keuze gemaakt om bijna alle gevelkozijnen te vervangen voor kunststof kozijnen.

Afgelopen jaren is het schoolgebouw gerestaureerd (naar ontwerp van Korteknie Stuhlmacher Architecten) en is besloten om alle 450 kunststofkozijnen te vervangen voor nieuwe houten raam- en deurkozijnen naar oud voorbeeld. Gelukkig zijn tijdens de renovatie van weleer enkele oorspronkelijke houten gevelkozijnen gespaard gebleven, waardoor deze als voorbeeld konden dienen voor de nieuw te maken kozijnen.

Links is de oude situatie en rechts de nieuwe situatie 

Timmerfabriek Gebrs. Bos B.V. heeft deze enorme klus van inmeten, demonteren en terugplaatsen op zich genomen. De bestaande kozijnsparingen zijn ingemeten, waarna ieder kozijn in haar unieke afmeting is geproduceerd. De kozijnen, ramen en deuren zijn fabrieksmatig afgelakt en voorzien van klassiek DaVinci-glas met een U-waarde van 1,5 W/m2K.

Links is de oude situatie en rechts de nieuwe situatie 

Vervolgens zijn de kozijnen door eigen montageteams in het werk teruggeplaatst. Rond de zomer van 2022 zijn alle werkzaamheden afgerond en is het geheel opgeleverd.

Eind 2022 heeft Korteknie Stuhlmacher Architecten voor de restauratie van Campus Cadix de ARC22 Architectuur Award ontvangen. VTR-lid Timmerfabriek Gebrs. Bos heeft door haar werkzaamheden hier mooi aan bijgedragen!