Gepubliceerd op: 8 maart 2024

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@timmerwerkrestauratie.nl.

Deel dit bericht

Ferme uitdaging voor VTR-lid Pronk Restauratie binnen URL 4001

In onze nieuwsbrief van vorige maand vertelde VTR-lid Pronk Restauratie over de uitdagende herstelwerkzaamheden aan de 21 monumentale gebouwen van Waternet in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Pronk Restauratie heeft, naast de tientallen kozijnen en ramen, ook de deuren en luiken van de monumentale filter- en pompgebouwen hersteld.

Waternet beschikt in de Amsterdamse Waterleidingduinen over verschillende pomp- en filtergebouwen.

In totaal omvatte het project meer dan 50 deuren. De deuren zijn zo’n 110 jaar geleden gemaakt van duurzaam teakhout. Door o.a. het vochtige binnenklimaat van de gebouwen bleek het hout flink aangetast, tot zelfs zwam in de verbindingen aan toe!

De bestaande dorpels waren uitgevoerd met flinke ingemetselde oren en, net als bij de kozijnen, waren de stijlen verbonden met opgewigde pennen in de pengaten.

Allereerst moesten de deuren worden ontdaan van de chroom 6-houdende verflaag. De protocollen hiervoor zijn streng en gericht op de veiligheid van vaklieden en de omgeving. Na uitvoering van dit secure werk, was direct goed te zien welke delen van de deuren hersteld moesten worden. Conform de richtlijn is zoveel mogelijk bestaand hout hergebruikt, maar dat neemt niet weg dat uiteindelijk een kuub peperduur nieuw teakhout nodig was voor het volledige herstel.

Een legpuzzel van oud en nieuw teakhout, compleet met knierten.

De ondereinden van de meeste deuren zijn vervangen. Daarnaast zijn de stijlen schuin aangelast met halfhoutse verbindingen, panelen aangeheeld en onderdorpels vervangen. Oude slotgaten zijn dichtgezet en klaargemaakt voor het nieuwe sluitsysteem. De bestaande zware messing bochtscharnieren (de knierten) zijn uiteraard bewaard gebleven.

Het oude hout van onherstelbare luiken is gebruikt om exemplaren in betere staat te restaureren.

Naast de deuren zijn eveneens een achttal originele eiken luiken hersteld met het oude hout van acht andere luiken, die niet meer te redden waren. De niet meer te redden exemplaren zijn exact gekopieerd in nieuw fijn eiken naar bestaand voorbeeld. Hier was ongeveer een kubieke meter aan eiken voor nodig.

Het houtwerk en de draaiende delen van de snel- en langzaamfiltergebouwen, pomp- en regulatorgebouwen zijn weer in oude luister hersteld. Uitdagend, maar zeer zeker ook werk dat voldoening geeft! Een knap staaltje werk van VTR-lid Pronk Restauratie.