Gepubliceerd op: 24 april 2024

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@timmerwerkrestauratie.nl.

Deel dit bericht

Renovatie grote kas van Jachtslot Mookerheide

Vlakbij Nijmegen ligt de historische buitenplaats Jachtslot Mookerheide, gebouwd naar ontwerp van Oscar en Henri Leeuw in de jaren 1902-1905. Het Jachtslot is in Art Nouveau stijl gebouwd.

Bron: Natuurmonumenten

Een eeuw geleden lagen er achter het jachtslot een prachtige moestuin, fruitmuren en kassen. Van oudsher werden in de tuinen bij het jachtslot bloemen, groenten en fruit geteeld. De moestuin werd aangelegd in de jaren ’20 van de vorige eeuw. In die periode was het jachtslot in eigendom van de Zusters van Dominicanessen van Bethanië. Het fruit groeide tegen de fruitmuren omhoog en in de moestuin werden allerlei groenten verbouwd. Ook stonden er twee grote kassen; één daarvan werd zelfs verwarmd door een houtkachel. De groenten werden vervolgens het hele jaar koel bewaard in de ijskelder, die werd aangelegd in het parkbos van het jachtslot.

 

De kas voor de sloop

VTR-lid Timmerfabriek J. van de Plas werd in juni 2020 door Natuurmonumenten benaderd voor het herstel van de kassen van Jachtslot Mookerheide. De vraag was of de kassen na volledige demontage prefab konden worden hersteld. Ook waren er vragen over welke houtsoort gebruikt zou moeten worden, omdat er in de bestaande kas sprake was van zwamvorming.

Diverse schadebeelden

Samen met Van Tienen Aannemersbedrijf uit Nijmegen heeft Timmerfabriek J. van de Plas een voorstel gemaakt voor de renovatie van de grote kas. In december 2021 hebben zij gezamenlijk een bezoek afgelegd aan Accsys in Arnhem, leverancier van Accoya, alwaar in nauw overleg met de opdrachtgever en de RCE definitief is besloten om het herstel van de kas in Accoya uit te voeren.

Begin 2022 heeft Timmerfabriek J. van de Plas een mock-up gemaakt van de zijwangen en kapconstructie ter beoordeling van de opdrachtgever. Het Nederlandse team van coating producent Teknos uit Enschede heeft daarbij een project specifiek voorlak verfadvies opgesteld, aangezien voor Accoya geselecteerde Teknos Drywood coating producten noodzakelijk zijn. In mei 2022 heeft Up! Tekenbureau de kas digitaal ingemeten en het geheel digitaal uitgewerkt. Met deze tekeningen is Timmerfabriek J. van de Plas gestart met de werkvoorbereiding en in het voorjaar van 2023 is er gestart met de productie.

Tekeningen van Up! Tekenbureau

In overleg met Van Tienen zijn diverse delen (zoals de zijwangen) prefab gemaakt.

Werkplaats Timmerfabriek J. van de Plas

De kap is in losse onderdelen gemaakt en door Van Tienen Aannemersbedrijf op locatie gemonteerd. Vanwege de toegepaste prefab methode heeft Van Tienen tijdens de montage gezorgd voor de vereiste verlijming van de voorbereide verbindingen. Voor het beglazen heeft Schildersbedrijf X een duurzame watergedragen Teknos Drywood aflak laag aangebracht.

Momenteel is Van Tienen bezig met de laatste werkzaamheden. Een prachtig staaltje werk van ambachtelijk vakmanschap van VTR-lid Timmerfabriek J. van de Plas.

Het resultaat mag er zijn!