Gepubliceerd op: 3 december 2024
Deel dit bericht
VTR-lid Bouwbedrijf Balemans uit Breda heeft in opdracht van eigenaren Jurgen en Joyce de kozijnen en ramen hersteld en gerestaureerd van hun monumentale woning in Bavel, een voormalige langgevelboerderij uit 1860. Toen zij het pand kochten, was deze al grotendeels gerestaureerd. Alleen de ramen en kozijnen aan de voor- en zijkant van het woonhuis waren niet eerder aangepakt en verkeerden in slechte staat. De aanvraag van de vergunning bleek nog een ingewikkelde kwestie te zijn met een hoop gedoe voor de bewoners. Met hulp van VTR-lid Bouwbedrijf Balemans kon het vergunningsproces vlot worden getrokken en kon het herstel en de restauratie van de kozijnen en ramen aanvangen.
De bestaande kozijnen en ramen in de voorgevel en het voorste deel van de rechter zijgevel hadden achterzetbeglazing en geen vensterbanken. Door de ruimte tussen de achterzetbeglazing en gevelkozijnen was het geheel niet schoon te houden en kon condensatie zijn gang gaan. Het gevolg was een troebel beeld, verbindingen van roedes in de ramen die aan het einde van hun technische levensduur waren en raamhout dat verslechterde. Dat bood ruimte voor verbetering. De ontwikkelingen op het gebied van glas voor de restauratiesector gaf Balemans de mogelijkheid om naar detailverbetering toe te werken: ramen waarin isolerende beglazing opgenomen is en de terugkeer van de vensterbanken.
De eerste keuze die Balemans maakte, was om geen achterzetbeglazing meer te gebruiken en om te streven naar een zo authentiek mogelijk beeld aan zowel de buiten- als de binnenzijde met verbetering van comfort. Voor het glas werd gekozen voor een monument buitenruit, omdat deze in het aanzicht aan de buitenzijde een ouderwets getrokken ruit suggereert.
In eerste instantie wilde Balemans een zo dun mogelijke luchtspouw toepassen zonder afstandhouder (een zogenaamde Wienersprosse) in het glas, maar recente ervaringen leerde dat het toepassen van een 3 mm luchtspouw en plakroedes binnen en buiten het gewenste beeld zou opleveren. Bij toepassing bleek echter dat de mechanische belasting voor een breuk zorgde, veroorzaakt door de druk op de ruit tijdens het monteren van de roede. Het glasvlak van het onderraam bleek te groot. Bij de bovenlichten werd dit probleem niet verwacht, maar in het kader van de uniformiteit werd gekozen voor een andere oplossing.
Uiteindelijk heeft Balemans, in samenspraak met de Monumentencommissie van de gemeente Breda gekozen voor een 4 mm getrokken buitenruit met een (zo beperkt als technisch mogelijk) met Argon gevulde luchtspouw met Wienersprossers. Aan binnen- en buitenzijde zijn de roedes op het glas (een 4mm HR gecoate binnenruit) aangebracht; de roedes binnen met originele profilering en de roedes buiten met een stopverfdetail.
Het resultaat is dat het aanzicht van binnen én buiten exact hetzelfde beeld geeft als vroeger. Het voordeel van deze opbouw is de zeer goede isolatie met een goed functionerend schuifraam voor ventilatie. Nadeel is dat als bij schuin zicht op het raam, de (zwarte) afstandhouder tussen de 2 glasbladen te zien is. Voor de opdrachtgevers woog dit nadeel echter op tegen de voordelen.
Het resultaat mag er zijn. Een mooi stukje werk van VTR-lid Bouwbedrijf Balemans met als kers op de taart blije en tevreden bewoners!