Gepubliceerd op: 15 mei 2024

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@timmerwerkrestauratie.nl.

Deel dit bericht

Hoe de door brand verwoeste Onze Lieve Vrouw Geboortekerk in Hoogmade herrijst uit de as.

Hoe de door brand verwoeste Onze Lieve Vrouw Geboortekerk in Hoogmade herrijst uit de as.

In opdracht van restauratie aannemer Den Hoed Aannemers levert VTR-lid Timmerfabriek Gebrs. Bos haar bijdrage aan de herbouw van de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk in Hoogmade.

In 2019 werd deze rooms-katholieke kerk verwoest door een grote brand. De kerk en het interieur raakten zwaar beschadigd.

De oorspronkelijke ramen en kozijnen worden door Timmerfabriek Gebrs. Bos gereconstrueerd. Het merendeel van de leveringen wordt uitgevoerd in Oregon Pine. Echter het slotstuk, de deuren, is in eiken uitgevoerd.

Het starten van een dergelijk project is niet eenvoudig. Datgene wat nagemaakt moest worden, was grotendeels verwoest. Dat maakt dat er al snel meerdere meningen ontstonden over de oorspronkelijke invulling. Dat wat er nog wel was, is digitaal ingemeten en samen met foto’s uit een ver verleden vormde dit de basis voor de reconstructie naar oorspronkelijk model. Delen van verkoolde deurstijlen zijn meegenomen naar de fabriek om nader te kunnen bestuderen. Dit alles heeft geresulteerd in een zo getrouw mogelijke reconstructie van de kozijnen en deuren.

Knap werk van VTR-lid Timmerfabriek Gebrs. Bos!